Veselina Sarieva

ВЕСЕЛИНА САРИЕВА

Куратор, колекционер, автор, инициатор и основател на множество международно успешни проекти и организации, Веселина Сариева не спира да работи активно за развитието на изкуството, културата и градската среда. Именно тя е част от креативната концепция на хотел DOT Sofia, най-обсъжданата сграда в София в момента, и отговаря за културната програма в нея. С галерията си Sarieva тя подготвя изложби на различни български творци, а тази есен при огромен успех бе посрещната експозицията „ДОМ" на художника Стефан Николаев. Веселина има забележително присъствие и с личния си стил. „Почти всеки ден виждам жени, които не са свободни. Те носят брони, които не са техните дрехи. Напластени са с очакванията на другите за себе си", споделя тя и допълва, че успехът на една жена не е в това, което е постигнала, а как го е направила.

ЖАКЛИН ВАГЕНЩАЙН

ЖАКЛИН ВАГЕНЩАЙН

Освен че вече 15 години е гръбнакът на издателство „Колибри", една от водещите компании в българското книгоиздаване, Жаки е ревностен поклонник на симбиозата между книгите и киното. Тя е създател, главен селекционер и творчески директор на единствения в света кино-литературен фестивал „Синелибри", който тази година се провежда за девети пореден път. Развива активно продуцентска и киноразпространителска дейност в България. Има опит като куратор на европейски фестивали, била е деен партньор в екипите на различни културни институти, в т.ч. Френски национален център за книгата и Международно бюро на френското книгоиздаване. От тази година Жаклин Вагенщайн е член на Европейската филмова академия. 

МИЛА РОБЕРТ

МИЛА РОБЕРТ

Ако има някой, който знае как да провокира и обърка публиката по възможно най-приятния начин, това е Мила Роберт. Тя не харесва границите и рамките, търси смелост и свобода в изкуството, експериментира непрекъснато, обича да поставя нещата в различен контекст. Изключително успешните ѝ песни от тази година – „Pokemon" и „Me4ka", са повече от подходящ пример за казаното, а многобройните гледания и крещящите фенове – доказателството, че тепърва ще виждаме и чуваме повече от нейната цветна креативна енергия.

ЯНА ТИТОВА

ЯНА ТИТОВА

Стъпките си в киното тя прави като актриса, но след редица успешни роли решава да премине от другата страна на камерата. Преди няколко години направи забележителен дебют като режисьор с филма „Доза щастие", а тази есен се завръща с втората си пълнометражна лента „Диада".  Сценарият е на самата Яна, която спечели наградата „Златна роза" за режисура, заради „умението си да създава динамични и многопластови сцени и да поддържа темпото на филма". „Това да се откажа от нещата, в които вярвам, за мен никога не е било опция. От малка знам, че моят път е дългият, и никога не съм имала бързи победи", споделя тя и признава, че откакто е режисьор, се чувства много по-смела, но най-водещото за нея по този път е винаги да остава вярна на себе си и на собствените си желания.

Снимка: Петя Николова

Категории за гласуване

Моля оставете своя глас за останалите категории

In partnership with